Vackra danska rosflickor med höstblom

rodhatte.jpg

I Danmark har en och samma familj – Poulsen – förädlat och tagit fram nya rosor i snart 100 år. Målsättningen var att skapa härdiga rosor för Nordeuropa. Genom att använda polyantharosor (för härdighet) och tehybrider (för skönhet) gav de världen floribundarosorna. Den första rosen hette Rödhätte (se bild ovan) och kom ut på marknaden 1912. Under rosinventeringen på Österlen har vi hittat många gamla exemplar av Rödhätte som överlevt sedan den tiden i landskapets täppor och trädgårdar. En mer tålig och härdig ros får man leta efter!

Familjen Poulsen bestod av många döttrar och alla tycks ha fått en ros uppkallad efter sig. Vanligt förekommande på Österlen är Else Poulsen, en ros som jag minns från min mormors trädgård:

else-poulsen-1924.jpg

Sedan 1989 finns poulsenrosorna samlade i en ”rosenhave” i Gerlevparken, strax söder om Fredrikssund på Själland. Dit reste några av medlemmarna i Österlens Kulturhistoriska Rosor i helgen. Ett mål för resan var att försöka identifiera några av de många ”osäkra korten” som vi hittat under inventeringens gång. Det ska medges att förvirringen är stor kring flickorna Poulsen. Många gånger har vi frågat oss: Är det Else? Eller Ellen? Kan det till och med vara en tös som vi inte känner till? Efter resan har många frågetecken rätats ut, och i ett par fall fick vi helt oväntat identifierat rosor som hittills varit okända. Som denna vackra hitteros:

poulsen-copper-1940.jpg

poulsen-copper.jpg

Fram till resan hette den nr. 171. Nu vet vi att den togs fram 1940 av familjen Poulsen och bär namnet Poulsen Copper.

Min egen favorit bland poulsenrosorna är enkelblommande Kirsten Poulsen från 1924. Den vill jag plantera i stora grupper, som i Gerlevparken:

kirsten-poulsen-2.jpg

kirsten-poulsen.jpg

Många av de äldsta poulsenrosorna finns inte längre i handeln. Var har till exempel Harriet Poulsen från 1912 tagit vägen? En härligt frisk ros med kvastar av underbara små blommor i vitt med rosa kanter. Den – och många fler – borde finnas kvar i dagens utbud av rosor! 

harriet-poulsen.jpg

Annonser

Lämna en kommentar

Under Allmänt, Österlens Kulturhistoriska Rosor, Rosor, Trädgård

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s