Katalpa i vacker blom

catalpa-i-blom.jpg

Min Katalpa – som jag tror är en Catalpa bignoides – har slagit ut i flera blomklasar. När trädet inte står i blom är det bladverket som imponerar, det lilla trädet är helt inklätt i stora exotiska blad. Vid regn kan de våta bladen tynga så hårt att det sköra grenverket ger vika. En gren bröts i förra veckan när det regnat utan knappt något uppehåll i flera dagar. Blommorna liknar små orkidéer. Katalpan, som är inhemsk i USA, bär cherokeeindianernas namn på trädet. I USA kallas det också  ”Indian Beans”. Härhemma säger vi ”Trumpetträd”.

catalpa-blom.jpg

Katalpan är ca 15 år och har blommat de senaste åren. Jag har ytterligare en katalpa, ett träd av ett yngre datum. Intressant nog kommer det snart att växa om den första. Den yngre katalpan har jag dragit upp från frön som jag tog från jättelika katalpaträd i en park i Washington DC hösten 2001. Än har fröplantan inte blommat, men jag väntar med spänning på att se vilken sorts katalpa det är. Katalpa brukar anses vara härdig i zon 1-2. Trädet bör planteras i ett skyddat läge.

catalpa-i-blom-2.jpg

Annonser

2 kommentarer

Under Österlen, Fotografi, Trädgård

2 svar till “Katalpa i vacker blom

 1. Eva

  Vilka vackra bilder på Din katalpa!!! 🙂 Har ochså plockat frön av Katalpa, undrar hur de ska sås?
  behöver de stratifiering eller nån särskild behandling annars?
  hur gjorde Du? Tacksam för svar
  Eva

 2. Marie Joanson

  Hej odlarvän!

  Jag köpte frö från Impecta i vintras och sådde Katalpa som nu är ett par tre dm hög. Jag brukar använda plastlådorna som man köper Kivi i och fyller med t ex U-jord i botten och såjord ovanpå. Sedan sätter jag lådan i ett plasttråg t ex dom som man köper rucola i på vintern och täcker med gladpack. Det har fungerat bra med både Katalpa, Vinterkryddbuske, Amsonia och Kejsarträd i år.

  Sådana fröer som skall stratifieras har jag haft mindre lycka med när jag försökt efter konstens alla regler under årens lopp.

  Köper man från Impecta får man noggranna anvisningar med, men jag tror man kan chansa, kanske med halva påsen och så som ovan, även om stratifiering rekommenderas.

  Det är ju alltid ett exprimenterande och det är ju det som är spänningen. Mina kejsarträdsfrön gav t ex hundratals plantor, helt överraskande, medan de andra gav 5-10.

  Odlarhälsningar

  Marie Joanson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s