Juliblomning i fruktträden!

appelblom.jpg

Nu blommar det för fullt i frukthagen. En andra gång! Det fantastiska med att använda fruktträden som klätterställningar är att man just får uppleva en andra blomning. Bilden ovan och nedan visar multiflorarosen Apple Blossom  – äppelblom i ett körsbärsträd.

apple-blossom-i-korsbarstrad.jpg

Apple Blossom är en tvåårig planta, jag vet inte om den finns att köpa i Sverige, mitt exemplar kommer från Peter Beales Roses i England. Apple Blossom är en korsning från 1890 mellan den härdiga ´Dawson` (även kallad ´Dawsoniana`) och en Dawsonfröplanta. Blommorna är halvfyllda, rosa med vitt öga, och förvånar med att se fräscha ut under lång tid. Förädlaren Jackson Thornton Dawson var den förste amerikanen som använde den vilda arten av Rosa multiflora i förädlingsarbetet. En av Dawsons målsättningar var att skapa rosor som skulle klara New Englands bittert kalla vintrar (staterna nordost om New York).

apple-blossom-2.jpg

Och än en gång i närbild:

apple-blossom.jpg

´Apple Blossom` har två likartade systerrosor i Killahusets frukthage: ´Evangeline` och ´Running Maid`. Både är enkelblommande i rosa med vit mitt. Låt mig först presentera ´Evangeline`, en korsning av engelsmannen Michael Walsh. Walsh, som tidigt emigrerade till USA är framför allt känd för wichuranakorsningen ´Excelsa`. ´Evangeline` är en kraftigväxande ros som kan bli 6-7 meter hög.

evangeline.jpg

Den tredje och sista rosen med äppelblom är Running Maid, framtagen 1982 av belgaren Louis Lens. Running Maid har på kort tid intagit sitt träd, den skjuter väldiga spjut genom grenverket i sin strävan att nå solljuset. Blommorna är små, rosa och blommar i klasar. Min planta kommer från Roskraft.

running-maid-2.jpg

running-maid-3.jpg

Annonser

Lämna en kommentar

Under Allmänt, Österlens Kulturhistoriska Rosor, Fotografi, Rosor, Trädgård

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s