Rosor, rosor och ännu mer rosor…

marchenland.jpg

Om knappt två veckor börjar rosfesten på Österlen! 6 – 8 juli firas rosen i en hejdundrandes fest. Fram till dess kommer jag varje dag att presentera några av de närmare tusen olika rosorna som växer i Killahusets trädgård. Tisdag till söndag är det guidad visning kl. 17.00 bland rosorna för dig som är på Österlen. För nu blommar rosorna som vackrast, prakten är överdådig!

Ovan syns `Märchenland´, en polyanthahybrid från 1951. Jag hittade den för många år sedan, uppgrävd med trasiga rötter och slängd på en trottoar i Lund. Plantorna, de var tre, hade kasserats av husets nye ägare och skulle ersättas av nya, mer moderna rosor. `Märchenland´ är en rikblommande ros med underbara, ädelroslika knoppar i klart rött som slår ut i stora löst fyllda blommor i rosa som övergår till blekt rosa.

Rosor är inte bara blommor. Knoppar och blad, ja, även taggarna kan många gånger vara intressanta, ge karaktär åt växten. Här har ´Treasure Trove`, en fröplanta av Filipesrosen `Kiftsgate´skjutit upp ett spjut med dekorativt bladverk i intensivt roströd ton:

tresure-trove.jpg

I natt regnade det återigen. Ulrich Brunners våta blommor hänger tungt i rabatten:

stor-och-liten.jpg

Annonser

Lämna en kommentar

Under Allmänt, Österlen, Österlens Kulturhistoriska Rosor, Rosor, Trädgård

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s