Rosträff i Killahusets trädgård

 dsc_0294_blush-damask.jpg

Rosorna slår ut för fullt, många som inte ska blomma förrän om två -tre veckor är redan igång, så nu tjuvstartar jag också och öppnar Killahusets trädgård på söndag, 17 juni. Vi samlas kl. 16.00 och botaniserar bland de utslagna rosorna, framför allt de som upptäckts under den pågående inventeringen av gamla rosor på Österlen. I fokus står ”Knoppar, blad och taggar – rosens mer okända sidor”. Naturligtvis ska vi också titta på blommorna och supa in deras underbara dofter!

Varmt välkomna!

Ps. bilden visar Blush Damask, som namnet säger är det en damaskros. Damaskrosornas hemland är Iran. Där har Rosa damascena odlats i tusentals år, rosorna tillhör de mest doftrika av alla, och används i tillverkningen av rosenvatten och rosenolja. Blush Damask är en ros som vi upptäckt på flera ställen under inventeringen på Österlen. Den växer ofta i stora, höga buskage, kan breda ut sig på ansenliga ytor genom sin förmåga att slå rotskott. Just rotskotten har naturligtvis också bidragit till att rosen spridits från människa till människa, och hamnat i många täppor och haver, som trädgård heter på gammalskånska.

Annonser

1 kommentar

Under Allmänt, Österlen, Österlens Kulturhistoriska Rosor, Kultur, Rosor, Trädgård

Ett svar till “Rosträff i Killahusets trädgård

  1. Vilken underbar rosbild!!! Den stån nu på tur att hamna i min trädgård, rostokig som jag är! Hälsa Österlen (jag kommer där i från) Tjingeling! Camilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s