Killahusets buxbom: ”Vår herre skapade min själ inga räta linjer!”

buxbom-killahuset.jpg

I samma veva som buxbomhäckarna skulle planteras på Killahuset pingsten 1986, fick jag syn på raden: ”Vår herre skapade min själ inga räta linjer!” Det låg helt i linje med våra egna tankegångar. Varför måste allting vara så fyrkantigt? Både i trädgården och livet för övrigt? Så buxbomsplantorna planterades i solrundlar och halvmånar i en design som slingrade sig i mjuka böjar fram och tillbaka på den ett par tunnland stora ytan.

buxbom-stora-tradgardssalen.jpg

Idag, mer än tjugo år senare, ser det ut som buxbomhäckarna alltid funnits där, sen slutet av 1800-talet när det blev väldigt populärt att anlägga stora buxbomanläggningar i bondeträdgården. När det var dags att börja klippa häckarna för första gången, fick jag rådet av Hans Högasten, som räddat en 1700-talsträdgård med buxbomhäckar från förfallet, att ta fram häcksaxen nån vecka före midsommar och ta mig an verket. Så har jag klippt häckarna i två decennier, ibland hoppat över nåt år, och de har blivit mycket vackra – men otroligt stora! Häromdagen läste jag om Lotte Möllers fina bok om Maryhill, trädgården som hennes föräldrar anlade i Lund. Där läste jag att den formklippta buxbomträdgården – Maryhills smycke – klipptes två gånger varje år, första gången i maj och sedan i augusti. Inspirerad av det här nya tipset, gick jag genast ut och utförde den första majklippningen av häckarna. Det är ett tungt jobb, det sliter på ryggen. Enda trösten inför den andra klippningen i augusti, är att rörelserna med saxen motionerar gäddhänget ordentligt!

Ett gott råd: Klipp aldrig buxbom i full sol. Välj en molnig eller småregnig dag.

buxbom-sol-och-halvmane.jpg

Annonser

3 kommentarer

Under Allmänt, Österlen, Kultur, Trädgård

3 svar till “Killahusets buxbom: ”Vår herre skapade min själ inga räta linjer!”

 1. Wow! Vilka bilder! Du har helt rätt, Mia; det enda som Naturen skapat fyrkantigt är visst någon variant av kristaller inom mineralriket. Resten är runt! Inom astrologin är den fyrkantiga formen (d v s kvadraturen, 90°) den mest problemfyllda vinkeln. Och hur bygger vi civiliserade västerlännigar våra hus? 😉
  Ha det bra och
  Kram!

 2. Karolin Jeppsson

  Hej
  Vi har helt enorma och härliga buxbomhäckar men med rädsla för att göra fel, klippa för mycket/för lite så har jag låtit dem. 5 år har nu gjort att de tappat formen, blivit grova och riserar att falla söner istället. Jag älskar min boxbum så mycket man kan älska en häck men något måste göras. Min fråga är om du tror man kan göra en andra klippningen nu som en första: dvs. kan jag klippa ner häcken nu eller ska jag bara ansa och göra det grova jobbet i maj? tacksam för svar!
  Karolin

 3. Cesar

  Karolin!
  Gör den omfattande klippningen i april-maj, så hinner de nya skotten mogna mer före vintern.
  Så har jag gjort, och det har funkat bra!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s