Låt näsdukarna fladdra!

Duvträd_ foto Kenneth Karlsson 

Nu har jag äntligen planterat ett duvträd, Davidia involucrata, också kallat för näsduksträd. Till min stora förvåning hittade jag det i Inges handelsträdgård på Sandhammaren. Bland alla perenner och sommarblommor hade han också tagit in ett mindre parti sällsynta träd och buskar.

Första gången jag såg ett duvträd var hos Runo Löwenmo, Sveriges förste landskapsarkitekt.  Runo hade själv dragit upp det med frön som han plockat i Paris botaniska trädgård 1968. Han hade hittat tre frön under duvträdet som abbé Armand David upptäckte i Kina för hundra år sedan. Ett av fröna grodde och växte upp till ett vackert träd i Runos arboretum. Ett arboretum, sa Runo, är en samling träd för trädens skull. Till skillnad från parken som är en trädsamling för människans skull.

Runo ville att vi skulle plantera mer träd. Och att inte bara ägare till större tomter skulle göra det, han engagerade sig mycket i att föreslå och ta fram mindre träd som passade till villaträdgården med begränsad yta. Duvträdet var ett av hans favoriter. Om Runo fått som han velat, skulle näsdukar fladdra om våren kring alla hus och villor! I varje fall i zon ett.

Jag berättar om Runo och hans trädsamling i boken Österlenska Trädgårdar, utgiven på Prisma 1998.

davidia_involucrata_001.jpg

Annonser

Lämna en kommentar

Under Allmänt, Österlen, Kultur, Trädgård

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s