En växt kommer aldrig ensam

Jag har levt med min trädgård i mer än tjugo år. Nästan en tredjedel av mitt liv. Idag har jag tänkt på hur nära vi egentligen står varandra, trädgårdens växter och jag. Här fanns ingen trädgård att tala om när vi kom hit, bara en mycket liten täppa framför längans boningsdel. Samt fem stora träd. Resten var ett par tunnland åker som väntade på att bli trädgård. Varje träd, buske och planta har jag eller några av mina närmaste planterat. Varje hål har vi grävt. Att gå en vårrunda i trädgården är som att hälsa på gamla bekanta. De flesta växterna har en historia, är förknippade med människor och platser: Ekarna från mitt barndomshem, Eksholm. ”Helges elände” – en vallmo som sprider sig våldsamt. Rosen Märchenland som någon hade grävt upp och kastat på en trottoar i Lund. Trumpetträd som är uppdragna från frön jag plockat i Washington. Sannas ros Minette, en av de första jag satte. Per Leanders perenner. Solveigs murgröna. Och idag, när jag var i Brantevik, fick jag en avläggare från Stures fantastiska blåregn, som klättrar längs hela staketet framför huset och är på väg upp i lyktstolpens topp. När blåregnet är på plats i min trädgård, kommer det alltid att påminna mig om dess givare.

I en trädgård är man aldrig ensam.  

helges-elande-i-knopp.jpg

”Helges elände” – Papaver orientale

Annonser

4 kommentarer

Under Allmänt, Trädgård

4 svar till “En växt kommer aldrig ensam

 1. Mikael/Mr mind

  Hej Mia
  Dettta var väldans trevlig läsning,keep up the good work.Kommer kanske förbi och rycker nåt skott!
  Då föll äntligen lite vårregn till glädje för växter och djur men även för vissa av oss människor (inte jag för jag gräver efter husgrunden) Ramlade in på din sida genom odla.se och titta där fanns även info om Egypten, min livskamrat ska nämligen dit i juni med hennes arbete inom skånesdansteater jätte kul.
  Många långa dagar Mikael

 2. En fantastisk bild! Och eftersom jag besökte din trädgård i somras vet jag också att även den är fantastisk… lovar att återkomma! Både till din härliga trädgård och din blogg…

 3. Tack för alla dessa trevliga kommentarer!
  Ni är alla varmt välkomna till Killahusets trädgård.
  I sommar är det guidad visning tis – sö, kl. 17.00.
  Vi håller öppet 1- 22 juli. Men vill du besöka trädgården annan tid, så ring: 0411 – 528123.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s