Ät upp ditt ogräs!

nasslor.jpg

Hur mycket oftare blir man inte stucken av en ros än bränd av en nässla!
(Selma Lagerlöf: Antikrists mirakler, 1897)

Äntligen spirar de första nässlorna i trädgården. Jag går ut med sax och korg och ligger på knä i det stora nässelfältet söder om dammen där solen lockat fram de första bladrosetterna. Bland nässlorna växer nästa härliga ogräs, kirskålen. De första färska bladen knipsas av och hamnar också i korgen. På väg tillbaka till köket söker jag upp den spanska körveln. Ett par snabba klipp med saxen och de härligt kryddiga körvelplymerna blir den tredje ingrediensen i Killahusets traditionella påsksoppa.

nasslor-och-kirskal.jpg

Killahusets nässelsoppa.

En korg med 2/3 delar nässlor, 1/3 kirskål och några körvelkvistar till smaksättning.
Hönsbuljong, grädde och lite mjöl till redning.
Salt, peppar, stänk av curry, lökpulver och paprika.

Förväll nässlor, kirskål och körvel. Häll bort vattnet.
Vill man ha en mjukare smak på soppan, kan man tillsätta spenat.
Finhacka det gröna i matberedaren med mjölet och lite av grädden.
Ha en stor kastrull i beredskap på spisen med hönsbuljong.
Blanda i det gröna och låt det koka upp till en mjuk och slät soppa.
Krydda efter behag.

Serveras het med förlorade ägg eller ägghalvor.

Annonser

Lämna en kommentar

Under Allmänt, Österlen, Kultur, Trädgård

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s