Grön peruk till snart skallig alm

Kom inte ut i trädgården idag förrän det redan hunnit skymma. Det var alldeles vindstilla och jag gjorde upp en brasa för alla torra grenar och kvistar som almen, gårdens gamla vårdträd, tappat under vintern.

Vår alm håller på att dö. Det är sorgligt att uppleva. Den har varit många människors alm, i flera generationer. Först ville jag inte tro att det var sant. När traktens almar drabbades av almsjukan redan för många år sedan, stod den trotsigt frisk och grön, och tycktes utrustad med någon sorts märklig immunitet mot den fruktade sjukan. Jag började spekulera i att trädet kanske tillhörde en annan almsort, en som inte skulle se sina blad bli bruna och skrumpna ihop, med grenar som torkar in och förlorar allt liv, tills hela kronan spretar som ett vitnat skelett mot skyn. Men det var ett önsketänkande. Nu har processen börjat. I en av de kraftiga stammarna flyter ingen sav den här våren, fjolårets löv blev de sista. Jag försöker vänja mig vid tanken på att det inte finns någon återvändo. Om några år, kanske redan denna sommar, kommer vi inte att kunna sitta under almens gröna, skyddande paraply. Men jag har en idé. Den är inte min egen, jag har sett den genomförd på andra ställen, bl. a på Högestad där man har trimmat döda almkronor och låtit behålla fyra-fem kraftiga stammar som murgröna klättrar i. Drar man dessutom ett rep från stam till stam kan murgrönan sprida sig på tvären också, och skapa en ny krona. Bli grön peruk till den skalliga almen.

dsc_0451_entre_edit.jpg

Under almens skira lövverk våren 2006

Annonser

4 kommentarer

Under Allmänt, Österlen, Trädgård

4 svar till “Grön peruk till snart skallig alm

 1. agapanthus

  Härlig bild. Synd med almsjukans utbredning i Skåne. Var nere under min trädgårdsutbilning och såg elendet. Hälsningar från Gotland

 2. Vad tråkigt med almen. Träd har ju en historia. Hoppas det blir bra med ”peruken”.
  Men du, jag har en fråga. På bilden ser man hur din trädgård är sådär härligt ”uppvuxet” grön. Vid väggen, runt stolen, och bortom den, under pergolan eller vad det är, samt till vänster i lite mera ”häckrader” – mängder med växter som liksom bara ”står där”. Just så vill jag ha det i min trädgård! (som är gammal, men tom). Hur gör man? Är det riktiga, grävda rabatter, efter konstens alla regler? Det ser ju ut som om grönskan bara ”råkar” växa upp ur gräset. Har du satt ner saker efterhand bara ”i jorden” eller har du omsorgsfullt plan(t)erat? Vad är det för olika växter du har? Vore jätteroligt om du hade tid att ge lite tips på hur det funkar i just detta hörn av din trädgård!

 3. Ewa Haag

  Jag har en gammal lönn som inte mår så bra. Hos den har jag satt ett vildvin. Här uppe i sörmland blir inte murgönan så stor om inte annat så växer den väldigt långsamt. Satte för en 15-20 år sedan ett vildvin vid ett äppleträd som såg döende ut en planta vildvin nu hänger rankorna som i en djungel från toppen av trädet. I sommar tänker jag sätta belysning som skall lysa upp i trädet för på hösten har vildvinet väldigt fina höstfärger. Tack och hej Ewa

 4. Till Iris:
  Jag städar inte så noga, varken i buxbomrabatterna som skymtar i bakgrunden, eller vid gaveln. Gamla perenner har förvildats och många frösår sig, som stockrosorna, den vita röllekan och kardtisteln vid gaveln. En dag dyker även den delen av trädgården upp i bloggen.
  Till Ewa:
  Låter vackert med hängande vildvinsrankor. Jag har länge funderat på något liknande, men från en ställning. Såg väldigt vackra bågar med hängande vildvin i Stockholm, på Slussen, tror jag, som jag velat ta efter. Men vissa idéer blir aldrig mer än drömmar.
  Mia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s